Tuesday, January 5, 2010

bangun pagi gosok gigi

aku ada satu teori.. bangun pagi dan tidak tidur semula boleh meningkatkan efficiency hidup kita sebanyak 100% (nilai rekaan). dengan kata lain, anda akan rasa hidup lebih bermakna setelah mengamalkan polisi ini. apsal baku sangat nih? ok tuka mode..

bukan ape, tapi bangun lambat ni macam dah jadi gaya hidup normal budak2 utp. x payah cakap utp, kebanyakan orang melayu memang macam tu. hari tu pegi jaya jusco ipoh waktu pagi, pukul 11.. ade la 1% orang melayu. cube bayangkan kalau setiap hari kite bangun pukul 12 (of course la subuh bangun, pastu tido balik kan.. x semayang kan kapir), lepas 10 tahun, kite sebenarnye cuma hidup selama 5 tahun je.. sebab separuh daripada hari tu kita dah sia siakan dengan tido. bayangkan lagi punya la banyak bende kita boleh buat dengan masa yang banyak tuh. aku ingat waktu sekolah dulu, atau waktu internship kene bangun awal pagi.. memang leceh. tapi sepanjang hari tu rase hidup.. rase berguna la atas muka bumi ni sebab ade bende yang dibuat..
tapi balik semula kat utp.. tido pn pukul 2,3 pagi. bangun subuh tido balik. kalau ade kelas pukul 8 bole la bangun semula pukul 7.45.. balik bilik duduk ngadap komputer, tido smula..
cube ingat2 balik ape je life kite? tido 10 jam, ngadap komputer 10 jam, lagi 4 jam? makan, semayang, cakap tepon, kadang2 ada lecture atau stadi up sket la jadi 6 jam. ape hasil? takda hasil.. ade orang nak cakap hidup die berhasil? pegi cakap kat cesc fabregas (umur 22), kapten arsenal FC. x pun rafael nadal (23), world number 2 tennis. usamah bin zaid (20), panglima perang waktu zaman nabi. kite hafal al-Quran berapa surah?

so berbalik kepada topik asal, marilah bangun pagi.. aku sembang je sebenanye, padahal aku pn same jugak bangun lambat. tapi nak berazam untuk final year final sem nih supaya jadi manusia yang berguna. haha. kalau selalu berjaga waktu pagi, energy kita akan bertambah, otak lebih cergas dan cerdas. tapi ni teori aku je, ikot suke aku cakap, yela blog aku kan, bukannye menteri pelajaran nak buat reference masuk buku teks ke ape teori aku ni.. bukan ape, aku suke diri aku waktu aku intern dan x suka hidup sekarang.bosan dan noob..
kalau waktu intern dulu aku jumpa diana danielle, komfem2 die jatuh hati. kah3

aihhh bosan!

2 comments:

hanismalik said...

Letak la widget mcm kt blog abanih...contoh shoutmix, stats counter dll...
music sakaratul maut tu bleh search kt sini...
http://www.musicdumper.com/

Sarhanah Rosli said...

hi kula...update ler byk2 lagi..huhu